16 Kasım 2009 Pazartesi

'Neden ölmek'




Bu blogu açarken farklı konulardan bahsedeceğiz demiştik ama bir şekilde müzik üzerine yoğunlaştık. O dediğimiz "farklı" konulardan bir türlü bahsedemedik. Birazcık farklı konulardan bahsetsek ya da içimizde kalanlara özgürlük versek...

Biliyorsunuz ki Robert Enke öldü. Bir şekilde ölümü seçti ve öldü. Milyonlarca insan duyunca şok oldu. Bir stadyum insan Enke için toplandı, ağladılar. Çoğunluğumuz televizyondan bu veda törenini izledik. İçimiz burkuldu. Bazılarımız neden diye sordu? Hayattan vazgeçiş kolay mıydı? Nasıl bir psikoloji ile böyle bir kurtuluşu seçti.

Biliyor(mu)sunuz ki Dicle Koğacıoğlu adlı akademisyen geçen ay bir şekilde ölümü seçti. Duyanlar şok oldu. Yüzilerce insan Dicle için toplandı, ağşadılar. Çoğunluğumuz televizyondan veda törenini izledik. İçimiz burkuldu. Bazılarımız neden diye sordu? Hayattan vazgeçiş kolay mıydı? Nasıl bir psikoloji ile böyle bir kurtuluşu seçti.

Bırakın onları. Ölümü seçmek onların seçimi. Ölümlerini siz yargılayın diye seçmediler. Belki hayatları yargılardan ibaret olduğu için ölüm onlara yakın geldi. Ölüm onların seçimleriydi. Nedenlerini belki de siz bilmeyin diye seçtiler ölümü.

Ölümü ve intiharı psikolojik bir problem olarak değerlendirmek aptallıktan başka bir şey olmasa gerek. Birey'in yaşadıkları, kendi dinamikleri kişinin hayatını oluşturur. Onun yaşanmışlıkları, ölüme giden yolu kendi seçimleri ve düşünüşüdür. Ölüm de onun seçimidir. İyi ya da kötü ki kendi bu yolu seçiyorsa, doğruluğuna inanıyorsa bu ona göre 'en' doğru yoldur.

Peki; Onun doğru olan seçimini (ölüm), psikolojik bir problem olarak görmek ve kabul etmek ne derece doğrudur? Ne derece doğru bir psikoloji ile verilmiş bir etikettir? Neye göre onun ölümünü doğru ya da yanlış olarak nitelendiriyorsunuz?

Sonuç olarak; insanın doğru ya da yanlış mekanizması, kendi kişisel özelliklerine göre şekillenir. Ölüm Enke'ye doğru bir yol geliyorsa doğrudur. Bunu daha fazla kasmaya, neden öldü diye sorgulamak anlamsızdır.

Geçici huzurlar (temporary peace) ile hayatını ne kadar uzatabilirdiki sanki? (bu benim düşüncem, yargılamayın)

Şimdi onları rahat bırakın.Onları yargılamayın. En azından mutlu olsunlar istediklerine ulaştıkları için çünkü ölüm onların istekleriydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder