27 Ekim 2010 Çarşamba

C.Ronaldo Defansta Oynar mı?


Müzik ve Futbol birbirlerine çok benzerler. Eğitim süreci ve sonrası doğrudan benzer özellikler taşır. Bir futbolcunun gelişim çağındaki fiziksel gelişimi ve taktik bilgisi onun 17 yaşından sonra büyük bir yıldız olma yolunda ilerlemesi demektir. Tabi şans, ülke faktörleri de bunu doğrudan etkiler ama neyse konumuz bu değil tabi ki... 

Müzik içinde erken yaşta kişiye kazandırılmış fiziksel ve mental eğilimin ileri ki yıllarda hak ettiği yerde olmasa bile en azından doğru bir müzik karakterinde olacağını gösterebilir. Bu yüzden ülkedeki Müzik kültürünün orta okul çağındaki çocuklara blok flüt ve Serdar Ortaç soslu 7 nota üzerinden anlatılmasına anlam veremiyorum. Yakın zaman içinde 11 yaşındaki koleje giden bir kız çocuğunun piano eğitimi, Mozart ve Bach isimlerini ağzından düşürmemesi, yaşının gereği bunlar ile ön plana çıkma çabası açıkçası beni şaşırtmıştı. Klasik müzik eğitimi sadece parası olan, elit kesimin hak ettiği bir müzik türü değildir. Daha varoş kesimlerde pek çok çocuğun bağlaması sırtında gezdiğini görebilirsiniz. Bunun elbette kültürel farklılık ile doğrudan alakası vardır. Ama kalkıp müziğin dili, dini, ırkı olduğundan bahsetmek çok yersiz olacaktır. Bunu böyle algılayıp, müziği sınıflandırmak çok saçma olacaktır. Bach'ın nasıl bir müzisyen olduğunun tüm müzikle uğraşanların uzaktan ya da yakından bilmesi, ilgilenmesi büyük kazanç olacaktır. Tabi Bach'ın kim olduğunu ona öğretecek, varlığından bahsedecek kişilerin mutlaka her kesimde olmalıdır. 

Mesele virtüözlük falan değil. Disiplinli bir çalışma sonucunda mükemmel enstrüman hakimiyeti elde edilebilir ama mentalite olarak gelişmenin disiplinli çalışmayla alakası yoktur. Müzik gerçeğinin farkında olmak, o farkındalığı bol bol araştırarak, dinleyici olma kavramından sıyrılıp, üreten-müzisyen kavramına yaklaştırmak ile elde edilmesi gerekmektedir.

C.Ronaldo'dan kasıt şudur? Pes2010 oynayanlar bilirler. Oyuncuları mevkilerinde oynatınca puanları artar. Kalkıp C.Ronaldo'yu defansa koyarsanız tam puanlarını bilmiyorum ama sanırım 50-60 lara düşer. Müzik içinde mental ve fiziksel kapasite dahilinde grupların doğru strateji ile müzik yapmaları gerekmektedir. Aksi takdirde uzun stüdyo çalışmalar, öz güven kaybı, başarısızlık ve hüsran ile geçen yılların olması kaçınılmaz bir son olacaktır. 

Sex Pistols bir röportajında cover çalmaya çalıştıklarını ama iyi çalamadıkları için kapasiteleri dahilinde, kendi şarkılarını üretmeye karar vermelerinden bahsediyorlardı. Fiziksel olarak yetersizlik zaman içerisinde tolere edilebilir ama mental olarak eksikliklerin fark edilemezse tolere edilmesi çok zordur. O yüzden amatör grupların doğru zamanda doğru yerde olabilmeleri için kapasitelerinin farkında olarak, mentalitelerinin kapasitelerinin en az bir kaç yıl ileriden gitmesi koşuluyla, savundukları fikirlerin daima arkasında olmaları gerekmektedir. Şahsi görüşümdür ki kapasitelerinin sınırlarını daima zorlamalı ve o zorlamanın sonucundaki gelişimleri zamana yayarak gözlemlemelilerdir.

Daima ileriye doğru yürüyen insan ilk başladığı noktayı her adımda daha geride bırakacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder