10 Temmuz 2012 Salı

Hannah Cohen - Minimalizm!

Nereden başlasam acaba?

"Hannah Cohen'in çok sade bir sesi var, güzel bir kadın, şarkıları güzel, oldukça hoş düzenlemeleri var, klibi çok güzel, son tahlilde ise Sara Lov'u ve yer yer Chan Marshall'i andırıyor... Kesinlikle dinlemelisiniz.

Kib, öptüm, bye."

Laf salatası yapmazsam, Hannah Cohen'i size yukarıdaki tanımlamalar ile pekala anlatabilirim. Hatta post'un bundan sonrasına pek gerekte yok hani.

Hannah Cohen de sanırım kendi müziği hakkında uzun uzadıya cümlelerle dolu bir post yazılmasını istemeyecektir. Bu kadının tüm derdi az "şey" ile çok "şey" anlatmak. Bir nevi minimalizm yapıyor müziğinde, klibinde, sesinde ve dahasında...

Minimalizmin temel bir "mantığı" vardır aslında. Minimalizm az öğe kullanır ancak kullandığı öğenin/öğelerin çoğul anlamlar taşımasına önem verir. Yani diğer sanat akımları gibi çok şey anlatmak ister ama bunu görsel ya da imaj pornografisi ile yapmak istemez. Sadelikten yanadır. Ancak minimalizmin müzikal yolculuğu yukarıdaki temel mantık çerçevesinde pek işlemedi. Müzikte minimalizm, elektronik tınıların ağır bastığı bir müzik türü haline geldi. Yapısallaştı. Müzik disiplinini, minimalizm'in temel "mantığı" ile bütünleştirdiğimiz zaman ortaya çıkan eserlerin sanki elektronik tınılardan fazlasını barındırması gerekiyor kuşkusuz. Daha sakin alt yapılar ile akustik ya da farklı bir form içerisinde de müzikte minimalist denemeler yapılabilirmiş gibime geliyor.

Başka bir deyişle Hannah Cohen'in mevcut müziği "müzikte minimalizm" tanımıma oldukça yakın aslında. İlk dinleyenler Hannah Cohen gibi pek çok solistin var olduğunundan dem vurabilir aslında, haklısınız da. Ancak müzikle olan kişisel maceramda -Hannah'ın yapısal müzik icrasını ayrı tutarak yazıyorum bu cümleyi-  Hannah'ın müziği tam da az şey ile çok şey anlatma düsturumu ortaya çıkarıyor gibi... Hannah az nota ile, sade alt yapı ile, sakin bir müzik anlayışı ile çok şeyi anlatabiliyor ve bunu çokta güzel icra ediyor.

(Daha çok şey yazmayı düşünüyordum ama bu sıcakta laptop dahasına izin vermiyor, burada kesmek istiyorum izninizle, kusura bakmayın valla. Ağır hava şartları yaktı beni de.)

Dinlemeniz önerilir.

2 yorum:

  1. Çok güzel gerçekten.. Teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  2. İlginiz icin tesekkur ederiz.
    Çok naif bir kadın Hannah, kendisi hakkında post'un aksine uzun uzun konuşmak gerek belki de..

    YanıtlaSil