5 Ekim 2012 Cuma

Easter Island: Zıtlıklar


Coğrafya ya da kültürel unsurlar yapılan müziğin niteliğini doğrudan etkiliyor çoğu zaman. Bazı şarkıları dinler dinlemez, garip bir önyargı ile "şu coğrafyadan çıkmıştır bu şarkı" diyebiliyorsunuz. Böylesine etiketlemeler iyi bir hali mi işaret eder yoksa müziği belli bir kategoriye sokup, müziğin yolunu tıkar mı orası uzun tartışma konusu ancak bazen bu kategorize hali bozan öylesine işler ortaya çıkıyor ki geriye sadece kendinizi beğenmiş yorumunuz kalıyor.

- Ön yargılı yaklaşım mode on -

Misal hayatımda bu duruma en güzel örneklerden birisi, ergenlik zamanlarımdan kalan ve halen de severek dinlediğim Agalloch adlı metal grubudur. Grubu ilk dinlediğimde herhalde Türk bunlar demiştim, sonrasında bu durum Kuzey illerinden herhaldeye döndü. Sonuç olarak grup safkan Amerika dolaylarından çıktı. Hani yapılan müzik öylesine ağır ve karanlıktı ki grubu Amerika dolaylarından düşünmek aklımın ucundan dahi geçmemişti. Sonuç olarak grup beni derin bir yalnızlığa sürüklemişti o günlerde

- Ön yargılı yaklaşım mode off -

Agalloch'dakine benzer bir hali yaşatan bir grup daha var aramızda sayın takipçiler. Easter Island adında olan bu grup her ne kadar Amerika kökenli olsa da, yaptıkları müzikte bildiğiniz Kuzey Avrupa topraklarının güzel dokusu mevcut. Peki yıldım mı? Tabii ki hayır. Azimle grup üyelerinin şecerelerine indim, hani belki bir bağlantı yakalarım Kuzey illerinden diye. Nafile bir çaba efendim, haddime mi düşmüş? Tüm grup elemanları Amerika topraklarında yeşermiş, büyümüş ve Easter Island olmuş. Peki nasıl oluyor da böylesine kuzey elleri etkili bir müzik yapabiliyorlar? Onu da Ateyizler açıklasın!

Ateyizler grup hakkında yorumlarını yapa dursunlar, ben bu grubun müziğini biraz açıklamaya koyulayım. Easter Island farklı tarzları müzikal yapısında gayet başarılı bir biçimde harmanlayan enfes bir grup. Indie, post-rock ve ambient gibi farklı müzikal unsurlardan beslenen grup, bu farklı yapıları tadında kullanarak güzel bir birleşim oluşturuyor. Grubun çoğu şarkısında bahsettiğim müzikal yapılar bir diğerinin önüne geçmiyor, grup bu müzikal yapıları doğru içeriklerle müziklerine yedirmiş. 

Müziğe yaklaşımları ise ne siyah ne de beyaz, gri bir tonda müzik yapıyorlar. Hani Easter Island için "karanlık bir müzik yapıyor bunlar abi" demek geliyor içimden  ancak o da yetmiyor. Yaptıkları müzikte net bir karanlık yok, daha gri gibi ama daha karanlık bir gri bu. Aslında bu hal bir bakıma iyi gibi de, müziğin içerisinde çok rahat kaybolabiliyorsunuz. Misal bu grubun "Ginger" adlı bir şarkısı var, tam da bu koyu gri tanımımı anlatır nitelikte. Şarkı aslında karanlık, sağlam bir melodiye ve melankoliye de sahip ancak metronom şarkının melodik yapısının da aksine bir o kadar hızlı. Böylesine zıt bir durumu, bu kadar iyi birleştirebilmeleri gerçekten takdire şayan. Albümü dinlediğinizde de bu zıtlıkların bol bol kullanıldığının farkına varabilir ve bu zıtlıklardan gerçekten zevk alabilirsiniz.

To sum up, Amerika'nın bağrından çıkmış bu güzide grup, debut albümlerinde müzikal anlamda gerçekten oldukça kaliteli bir iş çıkarmış. Kendi coğrafi sınırları aşan bu güzel grubu dinlemenizi ısrarla önermek isterim.

Saygılarımla,
Vecihi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder