7 Mart 2013 Perşembe

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Simone de Beauvoir

Yıl 1857. Amerika'daki kadın tekstil işçileri eşit ve adil bir çalışma hayatı istediği için ayaklandı. Grev ilan ettiler; emin adımlarla ve düşüncelerle. Tarihler boyunca sisteme karşı sesini çıkartanların sesini kesmekle görevli polisler, onlara bugünkünden hiçbir farkı olmayan bir yöntemle dur dedi. Herkes onların durduğunu zannetti; fakat onlar durmadı. Sonra fabrikada çıkan yangında o kadınlardan bir kısmı, iddiaya göre fabrika sahiplerinin kapıyı kilitlemesinden dolayı yanarak hayatını kaybetti.

Clara Zetkin

Yıl 1910. Clara Zetkin o gün yangında hayatını kaybeden kadınların anısına ve onların düşüncelerini destekleyip, devam ettirmek adına 8 Mart gününü Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını sağladı. 

Bu özel gün sanıldığı üzere kadınlara çiçek alma, minik sürprizler yapma günü değildir. Hele hele alışveriş çılgınlığı hiç değildir. Kadınların iş hayatında ve daha sonra genişletilerek tüm hayatlarında eşit bir şekilde yaşamak istedikleri için 1857'de başlayan direnişini anma günüdür.

Londra 1911  | arastiralim.com

Bir Baba Indie olarak haklarını ölmek pahasına savunan, "az kişiyiz biz ne yapabiliriz ki?" demeden, hiçbir gücün ve hegemonyanın altına ezilmeden dimdik duran kadınları saygıyla anıyoruz. Bugünün anlam ve önemini bilmeyen kadınları ise Simone de Beauvour'e havale ediyoruz.

"Kadın doğulmaz kadın olunur." (Simone de Beauvoir)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder